Foto

Home Vesalius

De geboorte van studentenclub Confabula

Voor Confabula bestond was er een pedaraad aanwezig op Home Vesalius. Deze werd echter in academiejaar 1999-2000 ontbonden nadat men intern gesjoemel ontdekte.
De vraag kwam om een nieuw homeraad op te richten, gelijkaardig aan de voormalige pedaraad. Het enige probleem was dat deze homeraad geen subsidies kon bemachtigen en door niemand gesubsidieerd kon worden. Het resultaat was een homeraad zonder financiële middelen. Deze heeft maar twee maanden  bestaan.

De studentenclubs aan de Hogeschool Gent werden echter wel goed gesubsidieerd en het departement Vesalius had maar één studentenclub (Aphonia). Dankzij deze informatie kwamen Karel Croes en Lorenzo Verheire tot het besluit dat de homeraad een studentenclub moest worden.

Na vele vergaderingen en het invullen van de administratieve papieren werd studentenclub Confabula in het begin van het jaar 2001 officieel erkend als een studentenclub van de Hogeschool Gent.

De naam Confabula

De naam Confabula komt van het werkwoord confabuleren. Confabuleren betekent elk vormsel van de fantasie. Soms  duiken “herinneringen” op in gebeurtenissen, die nooit hebben plaatsgevonden. Een ziekelijke vorm is de pseudologia phantastica. Men spreekt in zo’n geval ook wel van positieve herinneringensvervalsingen.

Daarnaast kent men ook verlegenheids-Confabulaties, die dienen om de defecten in het geheugenmateriaal aan te vullen. Bijvoorbeeld bij ouderen, speciaal bij lijders aan dementia senilis: bij zulke mensen bestaat de neigin om lacunes in hun herinnering met voor de gelegenheid gefantaseerde mededelingen op te vullen.

Natuurlijk gebeurt dit niet alleen bij ouderen, voor ons studenten is dit dus vooral het geval na het drinken van een hemels vocht, bier genaamd oftewel in het Latijn ook wel eens Stella Jupilares Artoisis geheten. Daarnaast werd er ook een speciaal lettertype uitgezocht om de studentenclub nog meer waardigheid te geven!

Confabula schild

  • Het appartementsgebouw :  Linksboven staat een appartementsgebouw op ons schild. Onze studentenclub er is voor alle leden die er zijn op het Home Vesalius/Schoonmeersen. Met alle bedoelen we dan ook alle leden, zowel gedoopten als niet gedoopten. Daarom werd al snel duidelijk dat een gebouw zeker niet mocht ontbreken op het schild. 
  • De vis onder de douche : Deze staat voor elke bewoner die leeft op Home Vesalius/Schoonmeersen. En voor onze schachten die we hier dan ook vissen.
  • Het Psy-teken : Dit staat voor de krankzinnigheid die aanwezig is in onze club. Iedereen die het home verlaat is het er over eens dat een kuur in een psychiatrische instelling de oplossing is om weer terug te keren naar de echte wereld. Daarnaast vond de oprichtende groep dat er een speciaal, raar mysterieus teken op ons schild mocht staan.. Vital lavreysen vond het psy-teken een schitterend teken dat voldeed aan deze criteria. Niet iedereen was wild enthousiast, maar het teken op het schild was een feit.
  • De Gentse leeuw : Een studentenclub uit Gent hoort nu eenmaal de Gentse leeuw op zijn schild te hebben.
  • De kleuren De kleuren bestaan uit licht- en donkerblauw, deze zijn dezelfde als de kleuren van de HoGent.

Foto

Schild Confabula